Προς τoυς Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Προστασίας του Πολίτη
Στις 11 Δεκεμβρίου 2010 οι κάτοικοι της Κερατέας βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απροειδοποίητη εισβολή μηχανημάτων εργολάβων συνοδεία πανίσχυρης αστυνομικής δύναμης, που υλοποιούσαν την κυβερνητική εντολή να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες κατασκευής «Χ.Υ.Τ.Υ.» στο Οβριόκαστρο. Και τούτο παρά τις επί 15 χρόνια αντιδράσεις και αντιπροτάσεις, αλλά και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η προστασία του αρχαιολογικού χώρου, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτριώσεων, χωρίς να έχουν εκδοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες.
Από τότε μέχρι σήμερα, νύχτα – μέρα, σύσσωμοι οι κάτοικοι της Κερατέας, οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικές Αρχές της περιοχής, απερχόμενες και νεοεκλεγμένες, οι εργαζόμενοι στο Δήμο, οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι παπάδες και ο δεσπότης, περιβαλλοντικές, αυτοδιοικητικές και πολιτικές κινήσεις της περιοχής μαζί με εκατοντάδες συμπαραστάτες από όλη την Αττική δίνουν μάχη για να φύγει η αστυνομία, να γίνει σεβαστή η γνώμη τους και να ξαναρχίσει - σοβαρά όμως αξιώνουν αυτήν τη φορά - ο διάλογος.
Η Κυβέρνηση όχι μόνο κωφεύει αλλά χρησιμοποιεί ως μόνο όπλο της την ωμή βία. Ξυλοδαρμοί, δακρυγόνα, συλλήψεις, διώξεις, τρομοκράτηση του πληθυσμού, καθεστώς πολεμικών επιχειρήσεων. Οι κάτοικοι όμως αντέχουν, ο αγώνας τους δυναμώνει, νέοι συμπαραστάτες καθημερινώς προστίθενται.
Το κυβερνητικό επιχείρημα ότι υλοποιεί ένα «συνολικό σχέδιο σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων για την Αττική» είναι έωλο. O ονομαζόμενος Χ.Υ.Τ.Υ. που θέλει να κατασκευάσει στο Οβριόκαστρο Κερατέας είναι μέρος ενός ξεπερασμένου και ανεπαρκούς περιφερειακού σχεδιασμού και στην καλύτερη περίπτωση θα κατασκευαστεί ένας Χ.Υ.Τ.Α.. Εάν υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα επενδυθούν τεράστια ποσά σε υποδομές και σε τεχνολογίες ξεπερασμένες. Πέραν όλων αυτών ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008 με την οδηγία 98/2008/ΕΚ έχει θεωρήσει την υγειονομική ταφή ως την έσχατη και πλέον ακατάλληλη λύση για την διαχείριση των αποβλήτων. Αυτή την απάντηση με πολύ σαφή τρόπο έχει δώσει η Κομισιόν στον ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκο Χουντή.
Παράλληλα, άκρως αποκαλυπτική για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης είναι η ξαφνική εργώδης σπουδή σε συνεργασία με την ηγεσία του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης κατασκευής τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στο νομό Αττικής δυναμικότητας 700.000, 400.000, 127.000 και 127.500 τόνων σε συνεργασία με τις γνωστές κατασκευαστικές εταιρίες των «εθνικών εργολάβων» με Σ.Δ.Ι.Τ..
Αποδεικνύονται όμως τόσο αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι όλα αυτά εντάσσονται σε ένα δημόσιο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης όταν όπως αποκαλύφθηκε, πάλι μέσω νέας ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκου Χουντή, τόσο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με πρόσφατες αποφάσεις της, όσο και ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια κ. Oettinger βεβαιώνουν ότι είναι αδύνατον να επιτευχθούν με τα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης οι περιβαλλοντικοί στόχοι που έχει θέσει η νομοθεσία της Ε.Ε. δεδομένου ότι το καύσιμο «πρέπει να προέρχεται από 100% βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα αστικών απορριμμάτων».
Οι αποκαλύψεις αυτές σε συνδυασμό με πληθώρα έγκυρων δημοσιευμάτων οδηγούν στην βεβαιότητα ότι για μια ακόμα φορά στη χώρα μας οι σχεδιασμοί γίνονται με βάση ιδιοτελή επιστημονικοφανή κριτήρια καθοριζόμενα κυρίως από τα οικονομικά συμφέροντα των πανίσχυρων εργολάβων και όχι από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των κατοίκων της Αττικής και εν προκειμένω της Κερατέας. Γι’ αυτό άλλωστε τέτοιες αντιπεριβαλλοντικές και αντικοινωνικές επιλογές δεν πείθουν κανένα.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις χρόνια τώρα έχουν διεκδικήσει σοβαρές εναλλακτικές στρατηγικές για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Έχουν κατατεθεί πολλές προτάσεις οι οποίες συγκλίνουν σε ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που στηρίζεται στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση, στην οικιακή κομποστοποίηση, στην διαλογή στην πηγή και στην ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων. Μοντέλο πραγματικής περιβαλλοντικής και κοινωνικής ωφέλειας με πολύ μικρότερο κόστος, με βιωσιμότητα πραγματικά αναπτυξιακή και όχι απλά κερδοσκοπική.
Με βάση τα παραπάνω,
ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί
1. Γιατί επιμένουν σε ένα σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων τόσο εξόφθαλμα σπάταλο, αντιπαραγωγικό, αντικοινωνικό και αντιπεριβαλλοντικό, όταν και μόνο το γεγονός ότι επί 15 χρόνια προσπάθειες υλοποίησης του έχουν προκαλέσει τόσες αντιδράσεις και έχουν αναδείξει τόσα αδιέξοδα; Απέναντι σε ποιους δεσμεύονται, αν όχι απέναντι στην κοινωνία;
2. Γιατί προβάλουν ως απειλή την απώλεια ευρωπαϊκών πιστώσεων, όταν τα επίσημα όργανα της Ε.Ε. βεβαιώνουν ότι αντιθέτως η χώρα μας κινδυνεύει να δεχθεί εις βάρος της δικαστικές αποφάσεις και βαριά πρόστιμα εάν επιμείνει στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων;
3. Γιατί αγνοούν τις ανάγκες των κατοίκων της Κερατέας και πολλών άλλων περιοχών και επιμένουν να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους αυτούς και τους εκπροσώπους τους ως «άξεστους», «ιδιοτελείς» και «ανίδεους» αγνοώντας τις πολύ σοβαρές και συζητήσιμες προτάσεις τους, οι οποίες εναρμονίζονται με αυτές των περιβαλλοντικών οργανώσεων διεθνούς κύρους;
4. Πότε επιτέλους θα αποσύρουν τις αστυνομικές «δυνάμεις κατοχής» από την Κερατέα ώστε να ηρεμήσει ο τόπος και να μην θρηνήσουμε νέα θύματα όπως συνέβη στη Λευκίμμη;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά και Νησιών
Ηρώ Διώτη
Λάρισας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου