Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΚΚΕ: Δε δίνουν βιβλιάριο υγείας στους εικαστικούς

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Διατροφής και Αθλησης, για τα βιβλιάρια υγείας των εικαστικών καλλιτεχνών, κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Οπως σημειώνεται, «σε κίνδυνο τίθεται, το τελευταίο διάστημα, η ζωή μερίδας εικαστικών που πάσχουν από σοβαρά και ανίατα νοσήματα, εξαιτίας της απαράδεκτης τακτικής του υπουργείου Υγείας να θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην προβλεπόμενη από τη νομοθεσία χορήγηση βιβλιαρίου για δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψή τους στα δημόσια νοσοκομεία».

Καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί συνολικά λύση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πρόβλημα των εικαστικών, από το 1989 με υπουργική απόφαση τα ανασφάλιστα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) είχαν - χωρίς κριτήρια - δωρεάν περίθαλψη από τα δημόσια νοσοκομεία. Ομως, τα τελευταία χρόνια κάποιες αρμόδιες Διευθύνσεις Πρόνοιας, αλλά και οι απαντήσεις που δίνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας στους εικαστικούς, αρνούνται - κατά παράβαση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) - τη χορήγηση του βιβλιαρίου, επικαλούμενες διάφορα ...«κολλήματα»: Ζητούν δικαιολογητικά που δεν απαιτεί η ΚΥΑ. Αρνούνται τη χορήγηση βιβλιαρίου αν υπάρχει κάποιος ασφαλισμένος συγγενής, που θα μπορούσε να τους ασφαλίσει ως προστατευόμενα μέλη (!!!), τη στιγμή που για να ασκήσουν το επάγγελμα του εικαστικού πρέπει να είναι οι ίδιοι ασφαλισμένοι και όχι προστατευόμενοι κάποιου άλλου, κ.ά.

Επειδή η άρνηση χορήγησης του βιβλιαρίου δωρεάν νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης για τους ανασφάλιστους εικαστικούς καλλιτέχνες είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, ερωτάται ο υπουργός: «Αν το υπουργείο προτίθεται να κάνει τις αναγκαίες διευκρινίσεις στην ΚΥΑ, ότι το βιβλιάριο χορηγείται σε όλα τα ανασφάλιστα μέλη του ΕΕΤΕ, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ηλικίας και εθνικότητας, και να παρέχει δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους εικαστικούς καλλιτέχνες. Αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην καθολική λύση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού των εικαστικών καλλιτεχνών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου