Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ερώτηση στη Βουλή για τη δολοφονική χρήση χημικών από την ΕΛ.ΑΣ.

Ερώτηση προς του υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη χρήση χημικών από την αστυνομία κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός.

Ο βουλευτής ζητάει από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν "αν έχουν σκοπό να απαγορεύσουν τη χρήση επικίνδυνων χημικών στις διαδηλώσεις, και πότε". Παράλληλα, τους ρωτά αν "μπορούν να διαβεβαιώσουν τους κατοίκους των Αθηνών αλλά και όλης της Ελλάδας, ότι δεν κινδυνεύει η υγεία τους από τη χρήση των χημικών όπλων της αστυνομίας".

Ο Γρ. Ψαριανός υπενθυμίζει ότι με δηλώσεις του, στις 9 Δεκεμβρίου 2009, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διαβεβαίωνε: "…εξετάζουμε - και μάλιστα ήδη υπάρχει μια επιτροπή- την κατάργησης της ρίψης δακρυγόνων και χημικών, είναι μια υπόθεση η οποία πρέπει να τελειώνει, η οποία βλάπτει τη δημόσια υγεία, καταστρέφει το περιβάλλον των πόλεων και σε μια πόλη όπως η Αθήνα, κυρίως, που στερείται πια δισεκατομμύρια κυβικών οξυγόνου η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη".

Παραθέτει δε και δήλωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Σπύρου Βούγια, που στις 15 Μαρτίου 2010 ανέφερε "δεν μπορούμε να σας δώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία κατάργησης της χρήσης των χημικών στις διαδηλώσεις, αλλά αυτό θα γίνει σύντομα στους επόμενους μήνες".

"Τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιήθηκαν αφειδώς από τις δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας μεγάλες ποσότητες χημικών αερίων, αυτών, που έχουν απαγορευθεί από τη Συνθήκη της Γενεύης, ακόμα και για χρήση σε πολεμικές επιχειρήσεις. Χημικά ασφυξιογόνα και όχι απλώς δακρυγόνα. Χημικά αέρια καταστολής, που προκαλούν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχές και στα οποία, σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, έχουν αποδοθεί περίπου 800 θάνατοι πολιτών.", σημειώνει στην ερώτησή του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ακόμη επισημαίνει ότι "η χρήση των επικίνδυνων ασφυξιογόνων επηρεάζει όχι μόνον όσους και όσες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, αλλά το σύνολο των πολιτών, παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου